Mikä on suosituin julkaisujärjestelmä?

Iso osa sivustoista Internetissä toimii jo jonkinlaisen julkaisujärjestelmän (CMS) päällä. Näistä niin sanotuista itsepäivitettävistä kotisivuista on tullut arkipäivää, vaikka tietysti myös staattisia HTML-sivustoja on vielä olemassa. Mutta mikä on kaikkein suosituin julkaisujärjestelmä tällä hetkellä? Entä mikä on paras?

Suosituimmat julkaisujärjestelmät heinäkuussa 2016

Koko maailma 07/2016
WordPress – 48 % osuus kaikista CMS-järjestelmistä
Drupal – 5 % osuus kaikista CMS-järjestelmistä
Joomla – 4 % osuus kaikista CMS-järjestelmistä

Suomi 07/2016
WordPress – 33.59 % osuus kaikista CMS-järjestelmistä
Drupal – 7.55 % osuus kaikista CMS-järjestelmistä
Joomla – 6.58 % osuus kaikista CMS-järjestelmistä

CMS Usage Statistics 07/2016

CMS Usage Statistics 07/2016. Lähde: http://trends.builtwith.com/cms

WordPress on ollut jo pitkään maailman suosituin julkaisujärjestelmä ja sen prosentuaalinen osuus kaikista käytössä olevista julkaisujärjestelmistä on kasvanut huimaavasti viime vuosikymmenen aikana, samalla, kun erot muihin järjestelmiin ovat kasvaneet hyvin suuriksi.

Eräänlaisena lieveilmiönä julkaisujärjestelmien suosiolle on niiden ympärille muodostuneet sivustojen hakkeroinnit eli ns. sivustomurrot. Nämä ovat yleistyneet runsaasti julkaisujärjestelmien arkipäiväistyessä. Ongelma ei sinänsä ole itse julkaisujärjestelmässä, vaan enemmänkin loppukäyttäjässä. Hakkeroinnit johtuvat lähes 99,9% varmuudella aina päivittämättömistä ohjelmistoista. Samat ongelmat ovat jokaisessa CMS-järjestelmässä, joten jokaisen julkaisujärjestelmällä toimivan sivuston ylläpitäjän tulee aktiivisesti myös päivittää ohjelmistoaan. Lue aiheesta lisää: ”Ilmoitus: Tämä sivusto voi olla hakkeroitu – Mitä tehdä?”.

Mutta mikä on paras julkaisujärjestelmä?

Siihen mikä on paras julkaisujärjestelmä ei ole yksiselitteistä vastausta. Muun muassa nämä asiat ovat kuitenkin hyvä olla kunnossa kotisivujen julkaisujärjestelmää valitessa:

  1. Helppo päivitettävyys
  2. Lisäosien saatavuus ja laatu (SEO-työkalut, kuvagalleriat yms.)
  3. Helppokäyttöisyys

Niin julkaisujärjestelmän ytimen (Core) kuin lisäosien päivitettävyyden täytyy olla helppoa, jotta sitä esim. hakkeroinnin välttämiseksi jaksaa tehdä. Aina näin ei ole kaikissa julkaisujärjestelmissä. Esimerkiksi Drupal -järjestelmän päivitys ei käy pelkästään ”nappia painamalla”, kun taas WordPress-järjestelmä on kehittynyt paljolti siihen suuntaan, että tämä on jo mahdollista. Myös täysin käyttäjästä riippumaton, automaattinen päivitysmahdollisuus alkaa olla jo tätä päivää WordPress-järjestelmässä.

Lisäosat eli julkaisujärjestelmien lisäominaisuudet vaihtelevat myös hyvin paljon saatavuudeltaan ja laadussa eri järjestelmiä verratessa. Kun suuri käyttäjäjoukko kehittää uusia lisäosia loppukäyttäjän tarpeisiin, on valikoima yleensä vaihtelevaa ja laadukasta. Näin voi sanoa esimerkiksi WordPressin ja Drupalin kohdalla. Voisi siis myös sanoa, että etenkin WordPress ei turhaan ole suosituin julkaisujärjestelmä maailmassa. Suosio näkyy eritoten laadussa, ja toisinpäin.

Mitä tulee sitten helppokäyttöisyyteen, se on täysin makuasia. Useimmiten se julkaisujärjestelmä mitä on tottunut käyttämään on se helpoin. Toki aloittelijalle on kokemustemme mukaan ollut helpoin tutustuttaa WordPressin maailmaan, mutta ei Drupal tai Joomlakaan ole tästä kauas yleensä jäänyt.

Jos mietit mikä julkaisujärjestelmä sopii juuri teille, haluat apua asennukseen tai asennuspalvelua, ota yhteyttä sähköpostitse info@it-parkki.fi, puhelimitse 044 790 1308 tai alla olevalla lomakkeella.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Tarjouspyyntö